19.06.2019      1041      Комментарии к записи Йорж отключены

Йорж

Тіло йоржа стисло з боків. Воно покрито дрібною, щільно сидячою лускою, краї якої мають зубчики….


Тіло йоржа стисло з боків. Воно покрито дрібною, щільно сидячою лускою, краї якої мають зубчики. Голова не покрита лускою. Бічна лінія повна. Рило тупе. Рот невеликий, висувний. Очі великі. Спинний плавник один, злитий з двох. Його передня частина, трохи піднімається над задньою і складається з колючих променів, задня — з м’яких. Колючі промені є також у черевних і в анальному плавниках.

Забарвлення тіла темно-сіре з великою кількістю темних плям і точок, яких найбільше на верхній половині тіла, а також на спинному і хвостовому плавниках. Спина сірувато-зелена, бока жовтувато-зелені, черево зеленувато-біле. Очі жовті. Фарбування йоржа може трохи змінюватися, що залежить від кольору придонних ґрунтів. На пісках його забарвлення світліше, ніж на замулених ґрунтах. Йорж веде придонний спосіб життя. Він тримається в глибоких місцях з піщаним або трохи замуленим дном в озерах та в річках, де уникає ділянок з сильною течією. Віддає перевагу тихим і глибоким плесам у крутих берегів, закоряженних місць, близько мостів та інших споруд. Тримається йорж зграями, що складаються з особин різного розміру. Улюблені місця він залишає рідко. Зі своїх ям йорж йде лише в період розмноження, коли виходить на заплаву, часто зустрічаючись на місцях нересту з іншими видами риб. В темні ночі йоржі з глибоких ділянок виходять до кіс. У світлі місячні ночі таких переміщень не спостерігали.

Статевої зрілості йорж досягає на другому-третьому році життя. Нереститься при температурі води 5-16° на твердих піщаних ґрунтах серед рослинності, на глибинах до 1,5 м. Ікру відкладає порціями, у зв’язку з чим його дуже нерест розтягнутий. Плодючість відносно висока. У самок йоржа з верхів’їв Дністра довжиною 9,5-15,9 см кількість ікринок коливалося в межах 3,7-22,1 тис. штук, а з пониззя Дніпра довжиною 16-18 см було виявлено 29-104 тис. штук. Зростає йорж відносно повільно. У верхів’ях Дністра на першому році життя він досягає довжини близько 3 см, на п’ятому — близько 12 см. Помітно, що з віком темп зростання йоржа сповільнюється. Найбільш великі особини мають довжину до 17 см, звичайно ж виловлюють йоржів довжиною близько 8-12 см.

Также читайте  Виды блесен

Харчується йорж донними організмами, в числі яких личинки і лялечки комах, хробаків, дрібні рачки, водяні ослики та інші. Ці організми споживаються в їжу більш цінними видами риб, наприклад на лящами. У зв’язку з цим велика кількість йоржа може обмежувати харчування ляща та інших цінних видів риб.

Йорж широко розповсюджений у водоймах Європи і Азії. На Україні він численний у Волинських озерах, водосховищах і інших річках і озерах.


Об авторе: Ярослав