13.11.2019      1373      Комментарии к записи Мормишка чи поплавок? отключены
 

Мормишка чи поплавок?

Серед численних способів зимової ловлі риби, найбільш популярними у рибалок є ловля на мормишку і…


Серед численних способів зимової ловлі риби, найбільш популярними у рибалок є ловля на мормишку і на зимову поплавкову вудку. Варто відзначити, що ці два способи ловлі мають ряд істотних відмінностей, як зі сторони побудови снасті, так і зі сторони тактики ловлі.

Спроба ідеалізувати один із цих способів безперспективна, оскільки кожна снасть гарна по-своєму і може бути ефективною в певних умовах. «Мормишка» і «поплавок», як самостійні снасті, непогано доповнюють один одного, створюючи широкі можливості для рибалки, як під час пошуку риби, так і в процесі ловлі. Снасть з мормишкою дозволяє досить швидко визначити місця зосередження риби, її вид, розмір і активність. За допомогою мормишки можна ефективно ловити активну рибу, яка зібралася на прикормку, а різноманітною грою провокувати на клювання і обережну рибу. Незамінна снасть з мормишкою і під час ловлі на значній відстані від дна. Зимова поплавкова вудка призначена переважно для ловлі з дна на нерухомо лежачу насадку. Існують різні конструкції вудок для блесніння і для поплавка. Останнім часом найбільше поширення для ловлі на мормишку отримали вудки під назвою «балалайка», а для поплавкової ловлі — «кобилка».

«Балалайка» має низку незаперечних переваг перед іншими конструкціями: вона легка, міцна, забезпечує рибалці високу мобільність, має закриту котушку, що охороняє жилку від механічних пошкоджень. Пінопластовий корпус «балалайки» не холодить руку і витримує багаторазові удари при відкиданні її на лід у процесі виважування.

Побудова снасті для ловлі мормишкою полягає в правильному балансі складових елементів оснащення у відповідності з майбутніми умовами лову. Товщина жилки, розмір (вага) блешні, конструкція сигналізатора повинні забезпечувати привабливу подачу наживки, чітку і своєчасну передачу сигналу «клювання», вірну підсічку і ефективне виважування риби, відповідно до глибини лову, наявності і сили течії, розміром, виглядом і активністю риби, а також погодними умовами. Велику роль у підвищенні ефективності ловлі на мормишку грає налаштування сигналізатора клювання (сторожка, кивка) у відповідності з вагою блешні, способом ловлі й індивідуальними вподобаннями рибалки.

Также читайте  Отводной поводок
Мормишка чи поплавок

Хочу звернути увагу на те, як по різному рибалки називають сигналізатор клювання в мормишечній снасті: в одному випадку це «сторожок», в іншому — «кивок». Спробуємо розібратися в походженні цих назв. При ловлі риби в режимі «на стоячки» блешня з насадкою лежить на дні в нерухомому стані, а сигналізатор клювання під її вагою знаходиться в зігнутому положенні, як би на сторожі. У момент клювання риба, взявши мормишку з дна, знімає навантаження з сигналізатора, який тут же випрямляється і повідомляє рибалці про клювання. У даній ситуації сигналізатор клювання виконує тільки функцію сторожа, тому його і називають «сторожок». При активній ловлі риби, в режимі «на гру», сигналізатор клювання крім основної функції зобов’язаний забезпечувати якісну і різноманітну гру блешні. Під час гри риба бере блешню в русі, при цьому клювання, як правило, позначається нахилом сигналізатора вниз, він як би киває. Тому сигналізатор клювання в даному випадку і називають «кивок».

Іноді, під час швидкого опускання мормишки у лунку, сигналізатор своєчасно не фіксує клювання, це пов’язано з тим, що риба бере блешню на деякому віддаленні від дна, в той момент, коли сигналізатор клювання ще не прийняв робоче положення. Неодноразове повторення такої поведінки риби дає привід рибалці змінити тактику лову. Одним з ефективних прийомів лову в півводи вважається плавне опускання блешні з різноманітною грою, при якому сигналізатор клювання постійно знаходиться в робочому положенні. Сигналізатори клювання, у відповідності з їх основним призначенням, мають різні технічні характеристики. Так, наприклад, сторожок, як правило, довший кивка, він більш жорсткий і пружний. Кивок виготовляють з матеріалів, що забезпечують в першу чергу якісну гру блешні, і чітку передачу клювання типу «кивок вниз».

Спортсмени та багато рибалок аматорів в основному ловлять рибу на гру, але в той же час можуть використовувати прийоми лову «на стоячки», кивок при цьому виконує функцію сторожка. Можливо, тому багато рибалок називають один і той же сигналізатор по-різному. Справедливості заради можна сказати, що справа не в назві, а в якісному виконанні сигналізатором клювання свого прямого призначення відповідно до умов та способу ловлі.

Также читайте  Костёр или горелка?

Бажання деяких рибалок отримати універсальну снасть для ловлі плотви та ляща призвело до створення снасті-гібрида, що включає в себе сторожок, поплавок і мормишку. Давайте спробуємо розібратися: «А чи варто видумувати велосипед?»

Якщо на мормишечну снасть додати поплавок, то ця снасть втрачає основну свою перевагу — різноманітність гри блешнею, що у свою чергу знижує її мобільність і ефективність. Даний гібрид з розряду мобільної снасті переходить в розряд стаціонарної, більше того, сигналізатор клювання (кивок, сторожок) у поєднанні з поплавком стає непотрібним. По-перше, він перестає виконувати роль кивка, що забезпечує гру блешні, оскільки поплавок, розташований між блешнею і кивком, повністю «забирає» на себе коливальні імпульси, призначені для блешні, і вона перестає працювати. По-друге, сторожок не виконує основне завдання сигналізатора клювання, оскільки сигнал клювання в першу чергу приходить до поплавка і поглинається ним. У силу особливості побудови поплавкової снасті, поплавок при клюванні спливає на лічені сантиметри і, досягаючи поверхні води, зупиняється, не дозволяючи сигналам клювання «дійти» до сторожка. Звичайно, можна налаштувати снасть таким чином, щоб у робочому стані одночасно знаходилися і поплавок, і сторожок, але при цьому зусилля від клювання буде розподілятися між двома «приймаючими пристроями» (поплавок і сторожок), що негативно позначиться на їх чуйності до сигналу клювання. То чи варто ставити два сигналізатора що заважають один одному замість одного, правильно налаштованого?

У випадку з «гібридом» виникає ще питання: «А чи так ефективна зв’язка поплавок-блешня по відношенню до поплавкової снасті?» Призначення поплавкової снасті полягає в ловлі донної риби, яка збирається на прикормку, при цьому налаштовується вона таким чином, що під значною сумарною вагою гачок з насадкою швидко доставляється на значну глибину. Хтось скаже, що і важка блешня так само швидко досягає дна. Це так, але не це головне в даному способі лову. Розподіл тягарців на жилці, а їх повинно бути не менше двох (основний і підпасок), проводиться таким чином, щоб навіть сама примхлива риба, взявши насадку з гачком, не відчувала їх ваги. Піднімаючись від дна, риба, як правило, без побоювання піднімає легкий підпасок з дна, порушуючи суворий баланс між вантажопідйомністю поплавка і загальною вагою тягарці, поплавок спливає, сигналізуючи про клювання. У випадку з блешнею, риба, взявши її, тут же відчуває тяжкість і може просто виплюнути мормишку, що дуже часто і відбувається при капризному клюванні. Допитливий рибалка скаже, що можна прив’язати до поплавкової снасті маленьку блешню, яка буде не важча підпаска, і збалансувати снасть основним вантажем. Так, але по-перше, будь-який гачок легший навіть від найменшої мормишки й примхлива риба це відчує відразу, а по-друге, сама маленька блешня, що лежить на дні з пучком насаджених на неї мотилів, не буде привабливішою від гачка з тією ж самою насадкою.

Также читайте  Рыбалка на карася, Как, когда, на что ловить карася

І ще один момент на користь гачка — він значно дешевше блешні. Всі наші доводи були б безперечні, якби не спростовувалися численними прикладами успішної ловлі на різні «гібриди», в тому числі і тандем «мормишка + поплавок». Я ж на практиці багато разів переконувався у високій ефективності класичної зимової поплавкової снасті, особливо при капризному клюванні плотви, коли не допомагає навіть сама тонка жилка і найменша блешня, «поплавок» справно робить свою справу. У той же час класична мормишечна снасть завжди дозволяє значно збільшити ефективність ловлі активної риби, особливо при ловлі її в півводи.


Об авторе: Ярослав