05.11.2019      1482      Комментарии к записи Нічний лов судака на воблер отключены
 

Нічний лов судака на воблер

Вперше я побачив цей дивовижний спосіб лову судака в нічний час в 1979 році. Якось…


Нічний лов судака на воблер

Вперше я побачив цей дивовижний спосіб лову судака в нічний час в 1979 році. Якось на риболовлі познайомився я на березі Дніпра з рибалкою, якого звали Володя. Багато хто у Києві знав його тоді як знаменитого судачатника, Володя-«Окунь». Він і оповів мені таємниці цієї захоплюючої риболовлі, якими я продовжую користуватися до сьогодні. Але все по порядку.

У той час слово воблер не викликало у рибалок ніяких особливих захоплень. Хоч в магазинах і продавалися декілька видів воблерів вітчизняного виробництва, але ловити на них було дуже складно. Закинути його котушкою «Нева» практично неможливо із-за його легкості, а наші безінерційні котушки «вимагали доробки». Ось і доводилося виготовляти воблери власноруч. Для цього купувалася качалка виробництва НДР, оскільки дерево, з якого вона виготовлялася, відповідало питомій вазі та якості. Розколювалася вона на заготовки, а потім вручну за допомогою ножа, напилка, наждачного паперу і свердла доводилася до потрібної форми. Потім фарбування, балансування, вибір кута «лопатки» і, нарешті, випробування. Правду кажучи, спочатку з десяти виготовлених воблерів «робочим» (придатним для лову риби) був у кращому випадку один.

Отже, про спосіб лову і його специфіку. Спінінг «DAIWA», довжина 2,7 метра, котушка «Оріон 102», волосінь діаметром 0,25.

Вночі, за гарної погоди, а особливо в повний місяць, коли чітко проглядаються відблиски зірок і місяця на поверхні води, саме час вийти на риболовлю. Приблизно опівночі, коли в повітрі мошкара та комарі хмарами кружляють над головою, обліплюючи й упиваючись у відкриті ділянки тіла, беремо вітчизняний шампунь, рясно намазуємо відкриті ділянки шкіри й даємо йому висохнути. Можу вас запевнити, що протягом всієї риболовлі вам не будуть докучати ці вампіри. Але пальці, якими доведеться братися за воблер і волосінь, потрібно обов’язково вимити. Хоч кажуть, що судак «хапає» все підряд і не має чуття, я з цим категорично не згоден. Трохи пізніше я до цього ще повернуся. Дальність закиду воблера через його малу вагу не перевищує 15 метрів. Якраз на цю відстань вночі судак підходить до берега, виганяючи дрібну рибу на мілководдя, і тут необхідно дотримуватись наступних найсуворіших правил:

  1. Підходити до берега треба повільним кроком, не роблячи різких рухів, і не дай Бог зачепитися за камінь або спіткнутися, створюючи шум;
  2. Закид потрібно робити через голову різким, але коротким хлистом, бажано без звукового ефекту;
  3. Переміщаючись вздовж берега приставними кроками вгору за течією, старатися не створювати сплеску води;
  4. Присутність сигарети в роті, тобто світлячок — виключається;
  5. І найголовніше — воблер повинен знаходитися від поверхні води від 5 до 40 см, але не глибше. Швидкість руху приблизно 1 метр за 5-6 секунд. І ще одне. Здійснюючи проводку періодично, один раз в 5-6 секунд, необхідно підсмикувати спінінг на себе, тим самим здійснюючи прискорення і занурювання воблера.
Также читайте  Испытание подсекателя для донной удочки

Клювання судака в нічний час досить мляве, але через невелику довжину волосіні досить чутливе. Якщо після чергової спроби не вдалося засікти рибу, то можна бути впевненим, що при наступному закиді клювання гарантоване. Так само можна трохи змінити спосіб облову певної ділянки Тобто, проводити 4-5 закидів, стоячи на одному місці, а потім переміщатися в бік на 10-15 метрів, це все супроводжується звуковими і видимими ефектами.

Я практикував такий спосіб. Відійшовши від берега на 5-6 метрів, сівши біля куща або корча, я прислухався до сплесків риби. Адже кожний рибалка по сплеску легко може визначити вид риби — чи це ляпанець хвоста жереха об поверхню води, чи це викид ляща, чи це судак вигнав верховодку на поверхню води, «причмокнувши», пішов знову під воду, створюючи невеликий вир. У цей момент обережно підходжу до берега і «кладу» воблер за метр від місця сплеску. Практично завжди результат не примушує себе чекати. Таким способом я ловив судака ближче до світанку.

Декілька слів хотів би сказати про куріння під час лову судака. Якщо ви викурите сигарету, а потім в цій руці потримаєте воблер, можу вас запевнити: клювання зменшиться на 50%. Те ж саме станеться, якщо руки у вас намазані рідиною від комарів. Тому краще втримувати сигарету хірургічним затиском або пінцетом, які також слугують чудовим відчепом трійника з пащі риби. Підсаку для виважування риби я не застосовував. Рідко траплялися екземпляри понад 2,5 кг. В середньому вага становила від 800 до 1500 г.

Але ось поступово зникають зірки. Десь чути пісню жайворонка, над водою зі свистом пролітають дикі качки і з’являються чайки. На поверхні води видно сплески білої риби. Значить, наближається світанок. Судак відходить від прибережної зони і йде на глибину. Нічний лов судака на воблер закінчився.

Также читайте  Особенности ловли крупной уклейки

Автор:  Абрамов В.


Об авторе: Ярослав